Wij maken responsive websites - een kijkje achter de schermen

Wat is responsive webdesign?

Een manier van websites ontwerpen, waarbij de gebruikers van verschillende apparaten met verschillende schermformaten een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring krijgen.

Verschillende apparaten

Meer dan 7 jaar geleden werden websites vooral bekeken op een desktop of laptop met ongeveer hetzelfde beeldscherm formaat. Tegenwoordig hebben we heel veel soorten apparaten waar we een website op kunnen bekijken, mobiele telefoon, tablets, laptop, beeldscherm en beamer.

Verschillende behoeftes

Wil je een website bekijken op een mobiele telefoon om snel een telefoonnummer te zoeken, dan moet dit nummer wel aanklikbaar zijn, zodat je meteen kunt bellen. Op een groot scherm willen we de beleving van de website ervaren d.m.v. grote sfeerafbeeldingen. Een reis boeking maken, gaat vaak beter op een desktop dan op een telefoon, terwijl een YouTube filmpje kijken heel goed gaat op een tablet. We hebben vaak per apparaat andere behoeftes.

Verschillende browsers

Er zijn verschillende web browsers (Google Chrome, Windows Edgde en Safari) die allemaal anders kunnen reageren op een website. De web ontwikkelaar moet naast al die verschillende apparaten ook rekening houden met al die verschillende browsers en browser versies.

Verschillende resoluties

Verschillende schermen hebben verschillende resoluties, dit betekent een verschillend aantal pixels per scherm. Omdat de resolutie niets te maken heeft met de scherpte van een scherm, houden we rekening met de pixeldichtheid (PPI), de resolutie van het scherm gedeeld door de grootte van het scherm. Lees mijn blog retina, resolutie en pixeldichtheid.

Responsive website ontwikkeling houdt rekening met al deze verschillen!